Cocker spaniel

En hunderace, der er værd at overveje, når du skal have en hund, er en cocker spaniel.

En cocker spaniel er en særdeles populær hund både i Danmark såvel som i resten af verden. Dette er meget forståeligt, da det er en dejlig glad hund med en masse gode egenskaber.

En cocker spaniel er en særdeles populær hund både i Danmark såvel som i resten af verden

Vil du gerne vide alt det, der er værd at vide om en cocker spaniel, har vi her samlet det hele.

På den måde kan du nemt finde ud af, om en cocker spaniel skal være din nye firbenede ven.

Hvordan ser en cocker spaniel ud?

En cocker spaniel er mest kendetegnet ved sine lange ører, der hænger. De har et meget mildt og intelligent udtryk. Hovederne er ikke særligt store, men snuden har en mellemlængde. En cocker spaniel kan komme i mange forskellige farvevarianter. Du kan bl.a. finde den i sort, rød, brun, creme, hvid, gul og rødbrun. Derudover er det også meget almindeligt, at en cocker spaniel kan have en enkelt farve eller have flere forskellige farver. Pelsen på denne hunderace er silkeblød og har et glansfuldt udtryk.

En cocker spaniel findes både i en amerikansk variant og en engelsk variant. Der er nogle forskelle bl.a. i forhold til hovedets udformning, længden på pelsen og størrelsen. I Danmark er det den engelske cocker spaniel, der er den mest populære variant.

Så stor er en cocker spaniel

En cocker spaniel betegnes som en mellemstor hund. Når den er færdig med at vokse, vil en cocker spaniel typisk blive 39 til 41 cm. En hunhund bliver ca. 38 til 39 cm. Højden måles fra skulderen og ned. Selvom en cocker spaniel er en forholdsvis stærk hund, vejer de typisk kun omkring 12 til 14 kg, når de er fuldvoksne.

Dette temperament kan du forvente ved en cocker spaniel

En cocker spaniel er en meget venlig og kærlig hund, der ikke gør nogen fortræd. Den kan nemt begå sig blandt børn og voksne. Desuden har den heller ikke problemer med at være omkring andre hunde. Det er på mange måder en ukompliceret hund, der også er yderst intelligent. Der følger dog også en vis stædighed med, når man vælger en cocker spaniel. Det kræver derfor lidt opdragelse for at pointere over for hunden, hvem det er, der har styringen.

Dens intelligens gør også, at du får meget ud af at behandle den med respekt, da den til gengæld også vil vise det over for dig. Som med så mange andre hunderacer er opdragelse vigtigt. Ellers vil en cocker spaniels selvstændighed og beslutsomhed give den en vilje af stål, der kan være svær at hamle op med. Opdragelse fra start kan her have en stor betydning. Dette gælder også i forhold til dens gøen. Denne race er nemlig kendt for at være god til at give hals.

Så længe lever en cocker spaniel typisk

En cocker spaniel kan leve forholdsvis længe. Sørger du for at holde din cocker spaniel beskæftiget med aktiviteter og motion, og giver du den en sund og nærende kost, kan en cocker spaniel typisk blive 13 til 14 år gamle.

Dette kendetegner en cocker spaniel

En cocker spaniel er kendetegnet ved en masse gode egenskaber. Det er en meget kærlig hund, der passer perfekt som en familiehund. Derudover er den fremavlet til at være en jagthund. Det er således en hund, du sagtens kan opdrage til at være en jagthund. Det er en hund, der gerne vil være aktiv sammen med sin ejer og familie. På dette punkt er den også meget trofast.

Du skal dog have in mente, at den er yderst intelligent, som på punkter kan udvikle sig til en stædighed, hvis du ikke opdrager på den fra start. En cocker spaniel kan godt gø ad fremmede, men dette er ofte kun for en kort stund. En cocker spaniel vil ofte lige se nye mennesker eller dyr an, men er egentlig hurtig til at lukke dem ind i varmen. Den er derfor til dels ikke særlig velegnet som en vagthund.

En cocker spaniels behov for motion

En cocker spaniel er en livlig og aktiv hund, der kræver en vis motion. Det kræver mere end de traditionelle gåture i løbet af en dag. En cockerspaniel kræver 1 til 2 timers motion om dagen. Her er der mange forskellige muligheder for at aktivere den. Det kan være forskellige øvelser, der giver den noget motion og holder den aktiv. Derudover er en cocker spaniel rigtig klog, hvilket også kræver, at den udfordres mentalt. Det er en god idé også at inkludere forskellige mentale øvelser hver dag.

Det behøver ikke altid at være seriøse øvelser. En cocker spaniel elsker nemlig at lege og slå sig løs. Giver du den din opmærksomhed, er den klar på lidt af hvert. Kæler du for den, vil den også sætte stor pris på dette som en form for opmærksomhed.

Sådan skal du pleje en cocker spaniel

En cocker spaniel har en forholdsvis lang pels, der kræver en del pleje. Den silkeagtige og bløde pels kommer ikke af sig selv. Det kræver, at du børster den hver eller hver anden dag. Pelsen har nemlig trang til at filtre sammen nogle steder. En cocker spaniel har tendens til at fælde en del, især nogle gange om året. Du skal derfor være forberedt på at skulle intensivere rengøringen, hvis du får en cocker spaniel.

Derudover skal du sørge for at pleje ørerne. Der kan hurtigt blive fugtigt og lunt under ørene, hvilket kan give betændelse, hudsvamp eller irritation. Ørene skal derfor tjekkes hver dag, om der skulle være noget, der skal plejes eller rengøres. En anden daglig rutine er læbefolderne. Her kan der også være risiko for betændelse. Disse skal derfor vaskes hver dag med en klud

Det er en god idé at vænne din hund til det daglige plejeritual, allerede fra den er hvalp. Ellers kan det blive en lang proces at skulle igennem hver dag, hvis din cocker spaniel aldrig rigtig har vænnet sig til det.

Disse sygdomme kan en cocker spaniel blive udsat for

En cocker spaniel har risiko for flere forskellige arvelige sygdom. Det er dog blevet mere og mere normalt, at der fra opdrætters side skal foretages undersøgelser af hvalpene, i forhold til hvor stor risikoen er for specifikke sygdomme. Nogle af de sygdomme, der kan forekomme hos en cocker spaniel, er hoftedysplasi, der er en sygdom i leddene, der kan påvirke din hunds gang. Derudover er der også risiko for knæskaller, der går af led, forskellige øjensygdomme, der kan føre til nedsat syn, eller at de bliver blinde. Dertil er der også risiko for epilepsi, der kan give krampeanfald. Noget, der også er øget risiko for hos cocker spaniels, er idiopatiske vestibulære syndrom, der kan påvirke balancen og hørelsen.

Noget, du skal være opmærksom på ved cocker spaniels, er, at de har en trang til at overspise. De har svært ved at mærke, når de egentlig er mætte. Du skal være meget omhyggelig med, hvor meget mad du giver dem, og hvor mange godbider de får. Det kan nemlig ende med overvægt, hvis den får for meget mad eller ikke får motion nok.

Det vidste du ikke om cocker spaniels

Det er lidt uvist, hvor langt tilbage historien for en cocker spaniel strækker sig. Der hersker myter om, at racen kan spores helt tilbage til den romerske tid for over 2.000 år siden. Det er dog først i 1892, at cocker spanielracen bliver anerkendt. Dette skete i England. Det er dog sikkert, det var den engelske cocker spaniel-race, der blev fremavlet først, hvorimod den amerikanske cocker spaniel er blevet fremavlet senere med udspring i den engelske cocker spaniel.

Før i tiden var spaniels racer ikke opdelt, som de er i dag. Det var først i 1800-tallet, at de blev anerkendt som to forskellige grupper. Her var cocker spaniels en jagthund, der skulle hente byttet, hvorimod en starters spaniel skulle få vildtet til at flyve op for, at jægerne kunne skyde dem. Særligt var cocker spanielracen fremavlet til jagt af skovsnepper. Dette er også grunden til, at første del af racenavnet er cocker, da en skovsneppe på engelsk hedder en ’woodcock’.

En cocker spaniel er perfekt til dig, der…

Er du ved at være helt tryllebundet af de mange gode egenskaber, en cocker spaniel har, forstår vi dig godt. Den har nemlig en masse gode træk. Der er dog karakteristika, du skal tage med i overvejelserne, inden du vælger en cocker spaniel. Du skal vælge en cocker spaniel, hvis:

  • du gerne vil have en god familiehund
  • du ønsker en kærlig og loyal hund
  • du er parat til at opdrage en til tider stædig og selvstændig hund
  • du gerne vil have en jagthund
  • du ønsker en hund, der er intelligent
  • du har tid og lyst til at aktivere din hund fysisk og mentalt
  • du er parat til, at der skal foretages en del pleje af hunden
  • du ikke har noget imod at støvsuge ofte.

Kan du ikke få armene ned over, hvor godt dig og en cocker spaniel passer sammen, er en cocker spaniel helt sikkert den perfekte hund til dig.