Pas på med en thuja hæk – Den kan være giftig for din hund

Er du glad for at arbejde i haven, er du nok højst sandsynligt stødt på thujaplanten. Den er meget populær i de danske haver, hvor den både bliver brugt som hæk, planter og træer.

Dette er ikke mindst pga. dens kompakthed og lægivende funktion. Samtidig er den hurtigtvoksende, robust, hårdfør og yderst nem at vedligeholde. Derfor benytter rigtig mange sig af dette, ved at plante den som hæk mellem sig selv og naboen, for ikke mindst at holde nysgerrige blikke væk.

Den er grøn hele året og kan med fordel bruges dekorativt. Den er endda pæn både klippet og uklippet. Med andre ord er der meget, der taler for at investere i en thuja hæk, men er du hundeejer, skal du nok lige tænke dig ekstragodt om – thujaplanten er nemlig giftig for din hund.

Hvordan ser en thuja hæk ud?

En thuja hæk fremtræder med sin grønne farve rigtig mange steder i det danske land, men man forbinder dem nok hyppigst med kirkegårde, hvor de både benyttes som hække og træer hele vejen rundt om gården samt til planter og dekoration ved gravstederne.

Thujaen hører under kategorien nåletræer, er stedsegrøn og stammer oprindeligt fra Amerika. Dog har træerne ikke nåle på grenene, som man for eksempel ser ved grantræer, som naturligvis også går under kategorien nåletræer. På thujaen er der i stedet det, man i planteverdenen kalder nåleskæl. Rent udseendemæssigt er den meget sammenlignelig med en cypres, dog er den betydeligt større. Den største forskel på disse to er dog, at thujaen er giftig; ikke cypressen.

Hvilken gift indeholder thujaen?

De hyppigst sete tilfælde af thujaforgiftning har været forårsaget af thujon, som er et oliestof i selve thujaen. Der findes en lang række forskellige stoffer i træets æteriske olier. Giftstoffet thujon kan på sin vis findes i alle plantens bestanddele, uanset om det er planter, træer, hække el. lign. Man kan oftest fornemme en aromatisk duft af disse stoffer, hvis man prøver at gnide en af dens grene i hånden.

Symptomerne viser sig hurtigt, hvis din hund bliver forgiftet af thujaen. Dens gift kan hurtigt virke ætsende på både hud og pels, hvorfor du bør være opmærksom på dette ved din hund. Der kan opstå betændte områder, som man godt kan sammenligne lidt med eksem. Oral indtagelse af thujaen er farligst, da det i yderst sjældne tilfælde kan generere ødelæggende forandringer i arvæv; i værste tilfælde med døden til følge.

Ligesom i mange andre tilfælde af forgiftning, skal du blot være opmærksom på din hunds adfærd. Ved thujaforgiftning vil din hund periodevist begynde at kaste meget op og få kraftig diarré. I værste tilfælde kan din hund få små kramper, der kan vise sig periodevist over et par dage, og der vil kunne ses blødninger både ved opkast og afføring. I disse tilfælde er det bare afsted til dyrelægen, for så kan der være skade på både lever og nyrer. Men husk på; det er yderst sjældent, disse tilfælde viser sig, selv ved oral indtagelse. Det er en blot en god ting at være opmærksom og ikke mindst påpasselig, når du har lukket din hund ud i haven i en længere periode, eller den har fået lov at løbe frit i hundeskoven eller på større græsarealer.

Hvordan undgår jeg thuja

Har man plantet thujaen et sted i haven blot én gang, kan det være meget svært at slippe af med den igen. Den vokser både dybt og bredt i jorden og er derfor næsten umulig at tilintetgøre helt. Selv ved fjernelse af det meste af roden vil den typisk vise sig igen enten samme sted eller rundt om.

Thuja kan også sagtens finde på at vokse i små mængder rundt på græsplænen. Derfor vil det mest optimale være først og fremmest at fjerne eventuelle thuja hække i haven og fælde alle tegn på thujatræer. Herefter kan anbefales det at lægge rullegræs i haven, således at nygroede thujaplanter har svært ved at bryde igennem.

Din hund har sikkert allerede forårsaget små ødelæggelser på din græsplæne, og i så fald er lægning af nyt rullegræs måske ikke så tosset. Så kan den få en helt ny legeplads, hvor du tilmed ikke behøver at være nervøs for at din hund støder på thuja, da chancen i så fald vil være yderst minimal

Du kan sagtens finde billigt rullegræs, hvis du leder det rigtige sted. I denne forbindelse vil vi anbefale Prodana rullegræs, da de udbyder kvalitetsgræs til en billig pris.

Hvis du ikke er helt sikker på, hvordan Prodana rullegræs fungerer, hvordan lægningen gøres bedst, eller hvordan du vedligeholder det, så frygt ej; du kan nemlig finde al information via følgende link, hvor du ligeledes kan få en pris på billigt Prodana rullegræs.

Pas på med en thuja hæk – Den kan være giftig for din hund
Pas på med en thuja hæk – Den kan være giftig for din hund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.