Schæferhund

Skal du have en ny hund, og overvejer du at få en schæferhund som din nye firbenede ven?

Schæferhunden er en meget velkendt race, som vi typisk har set som politihund. Den er dog også meget vellidt som familiehund.

Der er mange forskellige karakteristika, der er gode at vide om en schæferhund, inden du køber den.

Schæferhunden er en meget velkendt race, som vi typisk har set som politihund

Du finder her alt, du har brug for at vide, hvis du overvejer at få en schæferhund.

Hvordan ser en schæferhund ud?

Schæferhunden har et meget karakteristisk udseende, hvor især hovedet er meget genkendeligt. Hovedet er typisk kileformet med en lang snude. Derudover står dens ører typisk lige op. Farven på en schæferhund kan være varierende. Det mest almindelig er dog, at den er sort og gyldenbrun, hvor det sorte typisk er ned langs ryggen og i hovedet. Der findes også schæferhunde, hvor pelsen er helt sort. Derudover kan der også være variationer i den brune del af pelsen, hvor nogle er mere sandfarvet eller nærmest sølv.

Så stor er en schæferhund

Denne race kan blive forholdsvis stor, når det kommer til højden. De er dog typisk forholdsvis slanke at se på. Når en schæferhund er fuldvoksen, bliver den typisk 55 til 65 cm i højden. Dette er målt i skulderhøjde. Derudover kan den komme til at veje mellem 22 til 40 kg. Det er meget varierende, hvor store de bliver, men en schæferhund må anses for at være en stor hund.

Dette temperament kan du forvente ved en schæferhund

Det er meget forskelligt, hvor meget temperament en schæferhund har. Det er dog dig selv som hundeejer, der har en stor indflydelse på, hvor meget temperament din hund har. En schæferhund kræver en helt del træning og opdragelse. Hvis du opdrager den rigtigt, kan du minimere temperamentet betydeligt. Det kræver dog en engageret indsats fra dig som hundeejer, da det ikke er noget, man kommer sovende til.

Opdragelsen skal ske fra første dag, du får hunden. Hvis du gerne vil have, at din hund skal kunne være til stede med fremmede mennesker, uden dens temperament løber løbsk, skal du udsætte den for nye ting hele tiden. Det betyder, at du skal præsentere den for nye mennesker, nye steder og nye oplevelser regelmæssigt for at holde dette ved lige. Lærer du ikke din schæferhund at omgås socialt, vil den fra naturens side være mistænksom over for nye ting. Det kan gøre, at den føler sig utilpas, hvilket kan påvirke dens temperament. Vær derfor meget omhyggelig med træning og opdragelse af din schæferhund.

Det generelle temperament for en schæferhund kan kendetegnes ved, at den er meget direkte i sin opførsel. Det betyder, at hvis den fornemmer, at der er fare på færre, er den ikke bange for at beskytte sin flok, som oftest er dens menneskefamilie. På dette punkt er en schæferhund typisk meget frygtlys, da den for alt i verden vil beskytte sin flok, hvis den er opdraget til det. Med en schæferhund vil du erfare, at de typisk er kærlige og venlige kæledyr, sammen med flokken, men kan have et større temperament, når det gælder trusler over for familien. En schæferhund er derfor en god beskytter, der samtidig er kærlig over for sin flok.

Så længe lever en schæferhund typisk

En schæferhund bliver typisk 10 til 13 år gammel. Der er selvfølgelig mange ting, der kan spille ind i forhold til, hvor gammel en schæferhund bliver. Der kan bl.a. nævnes hundens kost og motionsvane. Det er derfor i høj grad ejeren, der kan gøre en forskel for hundens levetid.

Dette kendetegner en schæferhund

En schæferhund er kendetegnet ved mange forskellige ting. Den er yderst intelligent og kan trænes til mange forskellige ting. Den er derfor også særdeles velkendt som en arbejdshund, der kan løse forskellige opgaver, hvis den er opdraget til det. Det kræver træning, men træner du din schæferhund rigtigt, vil den være yderst standhaftig og loyal til at løse de opgaver, den har. Dette er også derfor, du ofte oplever, at det er schæferhunde, som politihunde, førerhunde, sporhunde, redningshunde, hyrdehunde og meget mere. Hvis man ønsker det, kan en schæferhund blive meget mere end blot et kæledyr.

En schæferhund er hengiven og ivrig, samtidig med at det er en rigtig kærlig hund. Den hengiver sig til sin menneskeflok, som den vil beskytte. Det kan opfattes som fjendtlighed, men dette er en fejlagtig antagelse.

En schæferhunds behov for motion

De fleste hund har behov for motion for at holde dem i gang. En schæferhund kræver dog ekstra motion, da det er en meget aktiv race. Den har en masse energi, den skal af med. Det betyder, at du skal sætte en del tid af til at gå flere ture om dagen med din schæferhund. Derudover er forskellige former for træning også rigtig godt til en schæferhund. Som nævnt er en schæferhund særdeles intelligent. Din schæferhund vil derfor få stor nytte både af fysisk træning såvel som mental træning.

En schæferhund er en stærk hund, men det kræver motion at holde denne styrke ved lige. Beskæftigelse er godt for en schæferhund. Det kan derfor være en god idé, at den har mulighed for et gå ud på et indhegnet udeareal, hvor den selv kan løbe rundt og evt. lege med forskelligt hundelegetøj.

Sådan skal du pleje en schæferhund

Som de fleste andre hunde kræver en schæferhund også, at du giver den noget pleje. Specielt ved denne race er dog, at den fælder en del. Det betyder, at du skal bruge tid på at børste den ofte. Det anbefales, at du børster den minimum 1 til 2 gange om ugen, hvor du sørger for at børste den ordentligt igennem og får fjernet alle de løse hår. Det kan variere, hvor meget den enkelte hund fælder. Der kan derfor være behov for at børste en schæferhund hele 3 til 4 gange på en uge, hvis den fælder rigtig meget.

Disse sygdomme kan en schæferhund blive udsat for

De mest typiske sygdomme en schæferhund kan lide af er albue- eller hoftedysplasi. Det er ofte arvelige sygdomme, men miljømæssige faktorer kan også spille en rolle. Der er flere forskellige symptomer, man kan holde øje med, fx hvis den halter, og den ikke vil gå på trapper. Det er en god idé at holde øje med symptomer allerede fra schæferhunden er hvalp. Opdages det hurtigt, kan man nemmere tage nogle forholdsregler, der forbedrer hundens levevilkår.

Andre typiske sygdomme, en schæferhund kan lide af, er Willebrands sygdom, hudallergi og canine degenerative myelopathy. Førstnævnte er en blodsygdom, der er arvelig. Den smitter dog hverken andre dyr eller mennesker. Hudallergi vil typisk vise sig som kløen, rødme, blæredannelser og mørke pigmenter på hundens hud. Får din hund allergi, skal den højest sandsynligt tage medicin resten af livet. Canine degenerative myelopathy er en sygdom, der sætter sig på hundens rygmarv. Sygdommen kan påvirke hundens motorik og balance og ende med lammelser.

Det vidste du ikke om schæferhunde

Schæferhunden stammer oprindeligt fra Tyskland. Det var Max von Stephanitz, der fremavlede racen i 1899. Hunderacen er fremkommet ved at blande forskellige tyske fårehunderacer med en Collie. Racen var oprindeligt fremavlet til at kunne hyrde får. Navnet schæferhund (eller Schäferhund) er tysk for hyrdehund. I udlandet har den dog på engelsk fået navnet German Shephard, der betyder tysk hyrde. Selvom den oprindeligt blev avlet til at skulle være en hyrdehund, benyttes den i dag ofte til mange andre opgaver. Det gør den, fordi den er yderst lydig, samtidig med at det er en stærk hund, der kan klare lidt af hvert.

En schæferhund er perfekt til dig, der…

En schæferhund passer til mange forskellige typer familier eller husstande. Der er derfor flere gode grunde til, at den kan passe helt perfekt til dig. Du skal vælge en schæferhund, hvis:

  • du har masser af tid til at være aktiv med din hund
  • du gerne vil have en lydig og loyal hund
  • du er klar på at bruge tid på at opdrage og træne din hund
  • du gerne vil have en stærk og intelligent hund
  • du skal bruge en hund, der skal kunne udføre opgaver som fx en politihund, militærhund, hyrdehund, førerhånd eller sporhund
  • du vil have en kærlig familiehund, der vil beskytte flokken
  • du ikke har noget imod at støvsuge flere gange om ugen.

En schæferhund har en masse dejlige egenskaber, som du helt sikkert vil sætte stor pris på. Kan du nikke genkendende til størstedelen af ovenstående punkter, er en schæferhund helt sikkert lige noget for dig.