Rottweiler

Overvejer du at få en rottweiler som et nyt medlem af familien? En Rotweiler er en kendt hunderace både herhjemme og i udlandet.

Hunderacen har nogle helt specielle træk, der er nemme at kende. Derudover har den flere skønne karakteristika, der er fantastiske at have ved en hund.

En Rotweiler er en kendt hunderace både herhjemme og i udlandet

Vi har samlet alt, du skal vide om en rottweiler, inden du beslutter dig for at få den med hjem. På den måde er du helt sikker på, hvad en rottweiler egentlig er for en hund.

Hvordan ser en rottweiler ud?

En rottweiler er typisk helt sort, men med nogle få gyldenbrune pletter. Disse pletter kan typisk være placeret på hundens kinder, ben, bryst og snude. Der er ikke så mange forskellige variationer af en rottweiler. Det vil typisk være pletterne, der kan variere. En rottweiler er meget kraftig i sin kropsbygning. Den er forholdsvis stærk og robust at se på. Derudover har den også et meget rundt hoved, der også har robuste karakteristika. Dog er underkæben ikke så stor, som andre racer af denne størrelse.

Så stor er en rottweiler

En rottweiler er en forholdsvis stor hund, der går ind under en mellemstor hund i forhold til dens størrelse. Med det robuste udseende medfølger der også en høj hund. En han rottweiler kan typisk blive mellem 61 til 68 cm høj afmålt ved skulderen. Tæver bliver typisk lidt mindre. En hund rottweiler får ca. en højde på 56 til 62 cm ved skulderen, når de er fuldvoksne. Når en rottweiler er kendetegnet ved at være robust, muskuløs og stor, følger der også en forholdsvis høj vægt. Her vil en hanhund i gennemsnit veje 50 kg, hvorimod en hunhund vil veje 42 kg i gennemsnit. Man er derfor ikke i tvivl om, at det er en stærk og kraftfuld hund, der er tale om, når man ser en rottweiler.

Dette temperament kan du forvente ved en rottweiler

Mange har den opfattelse, at en rottweiler er yderst temperamentsfuld og umulig at styre. Dette er dog en myte, der ikke nødvendigvis holder stik i virkeligheden. En rottweiler kan sagtens være en rolig og kærlig hund, der ikke bliver aggressiv. Det hele handler om opdragelse og træning, hvilket er meget generelt for alle hunderacer. Hvis man har i sinde at opdrage sin hund rigtigt, er der ingen grund til at gå uden om en rottweiler. Hvis du ikke opdrager den fra start, kan den dog blive overbeskyttende, hvilket kan udvikle sig til uheldige situationer. Dette er derfor vigtigt, at du giver dig tid til at opdrage en rottweiler.

Med den rigtige opdragelse kan du få den dejligste hund. Den vil beskytte dig og din flok, som typisk vil være resten af familien, mod fare. Det kræver, at man er tålmodig, når man skal opdrage en rottweiler. Går det for hurtigt, kan en rottweiler reagere kraftigt på fremmede situationer og mennesker. Det kræver derfor langsom tilvænning og små skridt. Det er også vigtigt, at du træder i karakter over for din hund og viser, det er dig, der bestemmer. Det skal gøres på en bestemt, men respektfuld måde, selvfølgelig uden nogen former for vold. Selvom det kræver meget at træne og opdrage en hund, kan du få en helt fantastisk hund, der vil være en elskværdig del af familien, som på kærligste vis bliver en pålidelig partner ved din side.

Så længe lever en rottweiler typisk

Da en rottweiler er en mellemstor hund, vil den typisk blive 10 til 12 år gammel. For at forlænge en rottweilers liv mest muligt, er det vigtigt, at man prioriterer dens motion. En rottweiler er yderst muskuløs og robust, hvilket kræver en vis motionsindsats for at blive holdt ved lige. Derudover kan kosten selvfølgelig også have noget at sige i forhold til levealderen.

Dette kendetegner en rottweiler

En rottweiler har flere forskellige særlige kendetegn. En rottweiler er sjældent genert. Den kan dog godt bruge lidt tid på at se folk an, inden han forkæler dem med kys og kærlighed. Den kan derfor ved første øjekast virke en smule tilbageholdende, men når den først har set dig an, er den på ingen måder genert. Her vil du opleve en glad og kærlig hund, der hellere end gerne vil snakke med dig.

En rottweiler er meget beskyttende over for sin familie. Hvis den føler, at der er en kilde til fare, kan den godt begynde at gø. Den kan derfor også blive forvirret, hvis børn leger vildt eller laver høje lyde, da den kan mistolke det, som om de er i fare. Det er dog vigtigt at pointere, at det er en dejlig hund, der sagtens kan fungere i en familie med børn. Husk dog på, at det er en forholdsvis stor og muskuløs hund, der skal lære at styre sine kræfter. Det er derfor en god idé at holde øje med en rottweiler, når den er i nærheden af mindre børn. Et lille skub fra en rottweiler kan virke meget voldsomt, hvis barnet ikke er forberedt på det. Dette er selvfølgelig ikke ondt ment, men det er noget, man skal være opmærksom på, hvis man vil have en rottweiler, og man har børn.

En rottweilers behov for motion

Da en rottweiler er en mellemstor hund, der er yderst muskuløs, har den behov for en del motion. Det betyder, at du skal sætte en del tid af til at aktivere din hund. Det betyder flere gåture dagligt og gerne også andre aktiviteter. En rottweiler kan have meget energi, den skal have forløst. Det er derfor en god idé at bruge lidt tid med den ude i haven eller i en hundeskov, hvor den kan få lov til at lege og boltre sig. Det vil give en mere rolig hund, når den er hjemme, da den ikke har en masse overskydende energi, den prøver at slippe af med.

Selvom det ser ud som om, at en rottweiler udelukkende er muskler, der skal aktiveres, er det også en klog hund. Du kan derfor med fordel også udfordre den mentalt med forskellige øvelser. Det giver også et tættere forhold imellem dig og din rottweiler, og din hund vil derfor være mere lydig over for dig.

Sådan skal du pleje en rottweiler

En rottweiler har en forholdsvis kort pels i forhold til andre racer. Den kræver derfor ikke nær så meget pleje, som andre hunderacer kan gøre. En rottweilers pels skal børstes ca. en gang om ugen. På den måde fjerner du løse hår, og du får fordelt hudens olie. Når den skal vaskes, gøres dette efter de normale tommelfingerregler. Gør det ca. en gang om måneden eller efter behov.

En rottweiler kan fælde meget i perioder. Dette skyldes, at den typisk fælder et par gange om året, hvor den skifter pels. Når den fælder, er det en god idé at børste den hyppigere for at fjerne de overskydende hår. Det vil i disse perioder også være behov for at intensivere støvsugerindsatsen.

Disse sygdomme kan en rottweiler blive udsat for

Som med så mange andre hunderacer har en rottweiler en vis risiko for at få nogle sygdomme i løbet af dens liv. Da det er en mellemstor hund, har den risiko for at få hofte- og albueledsdysplasi. Dette er sygdomme, der sidder i leddene, som kan påvirke rottweilerens gang. Det er derfor en god idé at holde øje med, om der skulle være nogle symptomer på sygdommene ved at kigge på hundens gang. Det er blevet meget normalt, at der foretages en røntgenfotografering af hunden som hvalp, for at vurdere risikoen for at disse sygdomme skulle opstå.

Derudover er der med tiden også registreret en større tendens til, at rottweilere kan lide af hjertesygdomme. Du kan dog nemt forebygge risikoen for, at din rottweiler får en hjertesygdom. Hvis du sørger for, den får en afbalanceret kost, og du dyrker rigeligt motion med den, vil dette gøre en stor forskel. Det er en god idé med udfordrende træning, hvor der både er fysiske og psykiske elementer.

Det vidste du ikke om en rottweiler

Rottweiler-racen er en af de ældste hunderacer i verden. Den stammer helt tilbage fra romerske tid for mere end 2.000 år siden. Den gang værdsatte man racens muskuløse og robust udseende, da den dermed også var en stærk hund, der kunne hjælpe med opgaver. Dengang brugte man rottweilerne til at beskytte det mad, man havde med til krigerne, når man drog i krig. Man kendte ikke til at konservere mad dengang. Man var derfor nødt til at fragte levende kvæg med, som man kunne slagte og spise, når der var brug for det. Rottweilerne beskyttede de mange kvæg på den lange rejse. Med tiden fandt romerne til byen Rottweil i Wärttemberg, der ligger i det sydlige Tyskland. Betegnelsen rottweiler stammer derfor fra denne tyske by.

Byen var kendt for at samle flere kvægveje. Det var deres et sted, hvor man ofte handlede med kvæg på markeder. Allerede den gang kunne man se, at rottweileren var en fantastisk hyrdehund og vogtehund. Denne race har derfor altid været særdeles god til at hyrde får, kvæg og andre kreaturer. Dette ses bl.a. i dens beskyttergen, der er meget karakteristisk for en rottweiler.

En rottweiler er perfekt til dig, der…

Der er mange gode egenskaber ved en rottweiler. Man skal dog også være opmærksom på, at det kræver en del arbejde at opdrage denne type hunderace. Der er dog rigtig meget kærlighed og loyalitet at hente, hvis du får den opdraget rigtigt. Du skal vælge en rottweiler, hvis:

  • du gerne vil være aktiv med din hund, og du har tiden til det
  • du har mod på at opdrage og træne den
  • du gerne vil have en hund, der er nem at pleje
  • du ønsker en stærk og muskuløs hund, der kan klare forskellige opgaver
  • du vil have en hund, der kan beskytte dig og din familie
  • du ikke har børn, eller har børn der kan håndtere en rottweiler omkring sig
  • du vil have en intelligent hund, der adlyder sin ejer.

En rottweiler kræver umiddelbart en hel del, men det er intet i forhold til alt det, en rottweiler kan give dig igen. Den er god både som familiehund og som arbejdshund. Passer ovenstående punkter på dig, vil du helt sikkert elske at få en rottweiler som din nye firbenede ven.