Sådan vælger du den rigtige hundesele

Sådan vælger du den rigtige hundesele
Sådan vælger du den rigtige hundesele

Der findes utrolig meget forskelligt hundeudstyr, og det kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Det gælder ikke kun for førstegangshundeejere, men også for dem, der har haft hund hele livet. Udvalget vokser dag for dag, og der er forskel på, hvad der anbefales til hunde i dag, og hvad der blev anbefalet for ti år siden.

En af de ting, der førhen ikke har været så meget fokus på, er hundeseler. Læs med her om, hvordan du vælger en god sele til din hund.

Hvorfor skal hunden have en sele?

Førhen har det været almindeligt blot at give hunden et halsbånd på og fæstne snoren direkte i halsbåndet. Et halsbånd bør dog optimalt kun bruges til at have hundens hundetegn i og aldrig til at sætte snoren i. Det er nemlig ikke kun ubehageligt eller direkte smertefuldt for hunden, når der bliver trukket i halsbåndet, det kan også forvolde store skader på hundens nakke og hals. Dette kan i sidste ende lede til både sundheds- og adfærdsproblemer, som nemt kunne være undgået, blot ved at give hunden en god sele.

Hvad er en god sele?

En god sele er først og fremmest en sele, der sidder rigtigt på din hund. Den skal altså være ergonomisk korrekt udformet. I praksis betyder det, at presset skal ligge på hundens bryst, når der bliver trukket i snoren. Her er hunden stærkest, og der kommer ikke unødigt pres på hundens indre anatomi, sådan som der gør, når der bliver trukket i halsbåndet.

Herudover er det vigtigt, at selen passer i størrelsen. Tjek først med to fingre under selen, at den ikke sidder for stramt hverken om brystet eller ved halsen. Du skal kunne have cirka to fingre under og kunne krydse dem, uden at det bliver for stramt. Derudover må selen ikke skave ved hals eller ben, og hvis du trækker i snoren, må selen ikke ryge ned på hundens mave, men skal altid ligge presset på brystkassen.

Skal selen være polstret?

Det er på ingen måde nødvendigt, at selen er polstret, så længe at den sidder rigtigt. På nogle typer seler bliver polstringen brugt til at fordele trykket korrekt, og på denne type er det helt fint. Det er f.eks. på seler fra Dog Copenhagen eller fra Dogs Creek. Begge typer er fremragende seler i rigtig høj kvalitet.

På andre seler er polstringen mere for at give os mennesker en fornemmelse af, at selen er dejlig blød og behagelig. Hundens pels giver dog allerede hunden den beskyttelse, den har brug for. Har den tendens til at fryse om vinteren, skal den have en rigtig hundejakke, ikke kun en polstret sele. Der findes dog kombinationsmodeller.

Hvad skal selen kunne?

Som udgangspunkt er det eneste, du skal være sikker på, at selen sidder korrekt. Har du en lille hundehvalp, der alligevel vokser ud af selen, er det ikke nødvendigt at købe en dyr sele med masser af ekstra funktioner. Men, når hunden er udvokset, kan det være rigtig fint at kigge på, hvad en sele ellers kan.

En god sele er ofte lavet i vand- og smudsafvisende materialer og har stærke, holdbare remme, der kan indstilles flere steder, så selen altid passer perfekt til hunden. Den kan være udstyret med reflekser, så hunden er nem at se i mørket. Mange af de gode seler i høj kvalitet giver også mulighed for at sætte snoren fast enten på ryggen eller på brystet. Den første mulighed giver størst komfort, mens den anden giver bedre kontrol over hunden og – med den rigtige teknik – egner sig rigtig godt til træning af en hund, der trækker meget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.